KatBo Réka

Kovász

Ha nem tudunk kitől kovászt kérni, magunk is elkészíthetjük az induló kovászunkat, amiben hamarosan a család saját kovász baktériumtörzse kialakul.

kovász alaptészta:
Negyed friss élesztőt elkeverünk egy kis langyos vízben és beleöntünk még egy csésze vizet.
4 csésze lisztel összedolgozzuk, ruganyos tésztát kell kapjunk.
Egy éjszakát pihentetjük.

Másnap langyos vízben feloldjuk és a kimért liszt közepébe öntjük.
A lisztből annyit keverünk bele,hogy galuska sűrűségű legyen.
Így pihen 1-2 órát.
Utána hozzákeverjük a felfutattot élesztőt és a lent említett recept alapján a többi összetevőt.
1 órát keledezik, felfűtjük a kemencét, vagy melegítjük a sütőt és kb. 1 1/2 órát sütjük.

Ha teknőben dagasztottunk, akkor az odatapadt tésztát vakarjuk le, és tegyük el a kovászt a következő sütésig a hűtőbe. Ha olyan edényben dagasztottunk, aminek nem tapad a falához tészta, akkor ne felejtsünk kivenni belőle egy kicsit,még mielőtt a sütőbe tennénk.

Berta néni, a Székely “barátnénim” itt dagasztja a 10 kenyérre való tésztát.

Csináltatott magának vas formákat és ebben sülnek majd a kenyerek a kemencében. Most még csak a szakításnál tartanak és pihennek ezen a gyönyörű sparhelten.

Ebből a kovászból kaptam én is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!