Gabonakonyha II. – Köles

10.000 éves múltra visszatekintő, Kínából származtatott gabonaféle.

Az ó- és középkori Magyarország legjelentősebb gabonája.

Élettani hatásai:

rendszeresen fogyasztva rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.

Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.

Karbantartja az erek falát, a tüdő szöveteit és az emésztőrendszert.

Megelőzi a fogszuvasodást, és segít a fogzománc megvédésében.

Serkenti az immunrendszert.

Magas kovatartalma miatt képes szervezetünket belülről melegíteni, hajat fényessé, bőrt rugalmassá, fogakat, körmöt erőssé teszi.

A köles az egyetlen olyan gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz.

Könnyen emészthető.

Lugos kémhatású.

Köles főzési alaprecept:

1 bögre köles

kis só

4 bögre víz

1 kisebb fej vöröshagyma

1 csipet őrölt zöldbors

1 ek.olaj

2 féle elkészítési lehetőség:

1. a négyszeres vízmennyiséget felforraljuk és a többit hozzátéve lassú tűzön kevergetve 20 percen belül elkészítjük.

2. az olajon a hagymát megpirítva, majd a kölest átforgatva felengedjük a kimért vízmennyiséggel, és 20 perc alatt készre főzzük.

Én elég fantáziátlanul, szimpla köles levest szoktam készíteni. Ua, mint egy zöldségleves, csak az olajra a hagyma és a répa mellé beszórom a kölest is. Utána még gazdagítom azzal, ami éppen otthon van. DE annyira egészséges, hogy sokkal többször kellene az asztalra kerülnie.

Jobb lesz utánanéznem egy-két izgalmas receptnek:-)

forrás: Nyers Csaba – Bevezetés a gabonakonyhába

Tovább a blogra »