A korábbi bejegyzést folytatnám a kamillával.
Két helyszínen is gyűjtöttem.
Az egyiket az Isten adta:
Nagyon apró, nagyon sok van belőle, nagyon intenzív illatú, magas illóolaj tartalmú a virágzata.
A másikat a véletlen:
Pár nap különbséggel gyűjtöttem őket, ezért a vadon termő már szárazabb. (A gyűjtésről annyit, hogy a magas illóolaj tartalmú gyógynövényeket lehetőség szerint a déli órákban gyűjtsük.)
Levegős, de nem huzatos, lehetőleg árnyékos, sötét helyen szárítsuk őket.
Miután megszáradtak a virágok, egy részét elrakom teának, egy részéből pedig macerátumot készítek.
Mi is a macerátum?
Tiszta üvegedénybe beleszórom a száraz virágokat, felöntöm olívaolajjal, és napos ablakba rakom legalább 2 hétre. Így kioldódnak a kamillából az olajban oldódó hatóanyagok.
Tea készítésével kioldhatjuk a vízben oldódó hatóanyagokat.
De készíthetünk tinktúrát is. A tinktúra az alkoholos kivonatot jelenti. 96%-os patikai alkoholban lefedve, 1 hétig meleg helyen áztatjuk, aztán leszűrjük.
És van ám nekünk még olyan Kamillánk is, amilyen rajtunk kívül senki másnak nincsen!!!
Kamilla, a keresztlányom! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: