Miközben gazoltam a nagykörűi “virágos kertecskét”, egy nélunk egy éjszakára megpihenő lovas ismerősünk megkérdezte, hogy vacsorához készülünk?
Mire én válaszoltam, hogy “igen, krumplis lángos lesz majd vacsorára”, de elég kérdőn nézhettem rá, mert máris folytatta…
“Libatop vacsorához?”
Mint kiderült a éppen kihúzkodott “gazok” fehér libatopok voltak, amik salátaként fogyaszthatóak.
Wikipédia: Bár rendszeresen irtott gyomnövény, a fehér libatop ehető is; magas kalcium-, vas- és fehérjetartalmával a spenóthoz hasonlóan felhasználható levélzöldségféle lehet (csak fiatal 20-30 cm-es példányai vagy később hajtáscsúcsai). Salátának és levesnek lehet felhasználni, kissé hosszabb főzési időt igényel, mint a spenót. Összegyűjtött, megszárított és megőrölt magvai a hajdinaliszthez hasonlóan alkalmazhatóak a konyhában.
Nesze neked fenenagy fejlődés. Lassan már semmit nem tudunk a minket körülvevő világunkról.
Szívből ajánlom Nektek is, kóstoljátok meg Ti is. (Forgalmas út mellől ne szedjétek.)
Ha tetszett a bejegyzésem, és hasznosnak találtad, kérlek oszd meg az ismerőseid között, hagy jusson el minél több emberhez. 🙂